OAuth ověření
OAuth umožňuje externím aplikacím bezpečně ověřit uživatele prostřednictvím jeho Upgates účtu, aniž by aplikace získala jeho přihlašovací údaje.

Jak ověření probíhá
- Externí aplikace zahájí přihlášení pomocí Upgates OAuth.
- Uživatel je přesměrován na přihlašovací stránku Upgates.
- Přihlásí se ke svému Upgates účtu.
- Upgates zobrazí informace o aplikaci a požadovaných oprávněních.
- Uživatel přístup potvrdí.
- Po úspěšném ověření je přesměrován zpět do externí aplikace.
Propojené aplikace
Každý uživatelský účet, který OAuth využije, má ve svém profilu seznam propojených aplikací.
Tím, že lze aktuálně propojovat pouze MCP servery, každý uživatel může mít v tomto seznamu AI nástroje, které toto umožňují, například Codex, Claude, Gemini, atd.

Odebrání propojené aplikace
Pokud propojení nebudete chtít již nadále využívat, anebo nechcete aby měl po dočasou dobu AI nástroj přístup k vašim datům, můžete v této tabulce jednoduše přístup odebrat.
Vlastní aplikace s Upgates OAuth
Založení nového OAuth propojení prozatím není ze strany uživatele možné. Neváhejte nám však své náměty na možné propojení vašich externích doplňků zaslat. Rádi je uvedeme do námětů na budoucí rozšíření této sekce.
Nastavení OAuth
OAuth ověření má každý Upgates eshop bez rozdílu zvoleného tarifu a mohou jej využívat jen propojené aplikace.
- Otevřete svou administraci Upgates
- Rozklikněte sekci Nastavení / Administrace
- Zvolte Rozšířené
- Zde uvidíte sekci OAuth
Každý OAuth má defaultní Výchozí nastavení. Toto výchozí nastavení není možné odstranit, protože je společné pro všechny aplikace, které se budou v budoucnu ověřovat.
Editace výchozího nastavení
Každá aplikace může žádat přístup do různých sekcí. 3 nejčastější jsme pro vás předpřipravili.
- openid - Identifikátor připojení
- profile - Uživatelské jméno
- email - Emailová adresa
Typ zobrazení
Typem zobrazení můžete určit, zda-li vaši uživatelé administrace budou moct udílet přístupy podle svého uvážení, anebo je nastavíte dle vaší firemní politiky.
- Checkbox - Sdílení bude moct uživatel určit sám

- Informativní text - Sdílení nebude uživatel moct určit sám, ale uvidí k čemu se přístup udílí

- Skryté - Sdílení nebude moct uživatel určit sám, a ani neuvidí k čemu se přístup udílí
Udílení souhlasu
Určuje výchozí hodnotu v ověřovacím procesu
- Vždy uděleno - Pouze pro typ zobrazení Informativní text.
- Automaticky udílet - Určuje, zda-li souhlas bude předvyplněn, anebo ne. Uživatel může následně v ověřovacím procesu sám zvolit.
Bezpečnost
OAuth umožňuje ověřit uživatele bez předávání jeho hesla externí aplikaci. Přihlášení a autorizace probíhají přímo prostřednictvím Upgates.
Externí aplikace musí bezpečně uchovávat získané přístupové údaje a nesmí je zpřístupnit třetím stranám. Přístup by měl být používán pouze v rozsahu, který uživatel při autorizaci povolil.